Het verhogen van de veiligheid in de werkplaats

Noodzakelijk en belangrijk

Slijtage aan apparatuur is in de werkplaats onvermijdelijk, niet alleen bij veel gebruik maar ook bij normaal gebruik. Dit kan vroeg of laat leiden tot gevaarlijke situaties. Om dit risico, voor zover mogelijk, uit te bannen moeten alle hefmiddelen, gereedschappen en overige apparatuur jaarlijks gekeurd worden. Welke maatregelen, naast de periodieke keuringen, kunnen er getroffen worden om de veiligheid in de werkplaats te waarborgen of zelfs te verhogen?

Veilig werken

veiligwerkenAls ondernemer is het belangrijk om op alle werkplaatsapparatuur te kunnen rekenen. Op onnodige reparaties of stilstand zit niemand te wachten. Dit kan voorkomen worden door goed en regelmatig onderhoud en controle op de veiligheid van alle arbeidsmiddelen in de werkplaats. Door periodiek de werkplaats equipment te keuren en onderhouden resulteert dat in veiliger werken en een verlenging op de levensduur.

Het gebruik van afzuiging

Het elimineren van uitlaatgassen houdt niet alleen het personeel maar ook alle apparatuur gezond en in werking. Soms is het moeilijk voor te stellen hoe snel uitlaatemissies van koud gestarte voertuigmotoren in een gesloten ruimte giftige concentraties kunnen bereiken. In werkelijkheid is dat slechts een kwestie van minuten. Herhaaldelijke blootstelling aan lagere concentraties van gevaarlijke uitlaatgassen kan op lange termijn enorme gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van beheersing en afzuiging in de werkplaats.

artikel-veiligheid-afzuiging-maha-nederland

artikel-veiligheid-perslucht-maha-nederland

artikel-veiligheid-vloeistof-maha-nederland

Soms kunnen afzuig- en vloeistofapparatuur grof zijn en in de weg zitten, maar tegenwoordig zijn er allerlei efficiënte en slimme manieren om het mooi in de werkplaats te kunnen integreren. Hierbij kan gedacht worden aan afzuiging verwerkt in de grond, door middel van een put. Tevens biedt technisch meubilair goede opbergoplossingen voor gereedschap en haspels.
Gebruikersinstructies

Fabriekshandleiding

De gebruikersinstructies zijn één van de belangrijkste aandachtspunten, helemaal als het gaat om nieuw personeel. Alle apparatuur is weer anders. Een veel gemaakte fout door zowel werknemers als werkgevers is het direct aan de slag gaan met het product. De gebruikersinstructies lezen is niet het leukste onderdeel, maar wel een hele belangrijke. Een ronde om het product en het doornemen van de fabriekshandleiding is essentieel.

artikel-veiligheid-uitleg-maha-nederlandU kunt ook een extra instructie laten geven door de leverancier van de apparatuur. Het jaarlijks onderhoud aan uw apparatuur is bijvoorbeeld een mooi moment om de servicemonteur te vragen naar nieuwe of aanvullende gebruikersinstructies omtrent werkplaatsapparatuur. Het voorkomt foutief handelen wat weer kan leiden tot storingen en andere problemen met de apparatuur. Bovendien kunnen gevaarlijke situaties zo worden vermeden.

Wat kan Maha Nederland voor u doen?

Zoals eerder genoemd kunt u bij ons tijdens de keuring altijd gratis ‘extra’ gebruikersinstructies krijgen. Met name bij gebruik van de remmentestbank kan dit erg plezierig zijn voor de (nieuwe) keurmeester. Naast het ijken en certificeren van APK-apparatuur zijn wij ook aangesloten bij het RAI-keurmerk. Dit keurmerk voor hefbruggen voldoet aan de NEN EN 1493. APK-hefbruggen worden automatisch afgemeld bij de RDW. Tevens lichten wij u graag voor over ontwikkelingen in de werkplaats waarmee u de veiligheid in de werkplaats kunt verhogen. Zo kunnen we samen zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving voor alle betrokkenen!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij u in de werkplaats? Neem dan direct contact op met een van onze technisch adviseurs! Zij geven u graag advies.