Mobiele hefkolommen Finkbeiner EHB 9-serie

Kiezen voor mobiele hefkolommen

Wel of niet?

De mobiele hefkolommen winnen nog dagelijks wanneer we praten over populariteit. Deze winst is niet geheel opvallend als je kijkt naar de grote voordelen die dit soort systemen te bieden hebben ten op zichte van andere hefmiddelen en bijvoorbeeld een prefab put. Toch blijft het lastig om de juiste hefmiddel te kiezen. Daarom zetten wij graag alle voordelen en nadelen van de mobiele hefkolom onder elkaar zodat u een juiste keuze kunt maken.

Alle voordelen op een rijtje

Uiteraard is de prijs een onderwerp waar iedereen direct naar kijkt. Deze is in voordeel van de mobiele hefkolom. Rijbanenbruggen of cilinderhefbruggen kosten vaak al het dubbele en een prefab werkput kost al gauw het drievoudige. Om een mooi overzicht, hieronder een opsomming van nog meer voordelen:

  • De gangbare mobiele hefkolommen hebben bij een set van 4 kolommen al gauw een vermogen van 22 tot 34 ton. Wij verkopen zelfs uitvoeringen die met 4 kolommen tot wel 60 ton kunnen heffen.
  • De kolommen zijn daarnaast universeel toepasbaar. De wielbases of spoorbreedtes van de voertuigen vormen hierbij geen enkele belemmering.
  • Tevens zijn ze overal inzetbaar. De kolommen kunnen naar het voertuig gereden worden waardoor u dus niet gebonden bent aan een vaste plaats in de werkplaats. Zelfs buiten sleutelen is een optie.
  • Opgeruimd staat netjes. Wanneer de kolommen niet in gebruik zijn kunnen ze makkelijk aan de kant gezet worden zodat de werkplaats vrij is voor andere werkzaamheden.
  • In de loop der jaren hebben de hefkolommen een doorlopende ontwikkeling gezien. Vroeger had men nogal last van de verbindingskabel tussen de kolommen, maar dit probleem is tegenwoordig verholpen sinds er met accu uitgevoerde, draadloze systemen bestaan.
  • Daarnaast is systeemuitbreiding eenvoudig. Wanneer u bijvoorbeeld aan de remmen wilt werken dan wil je een oplegger het liefst niet aan de wielen heffen. Daarom zijn er nu systemen met een traverse en kingpin opnames. Hierdoor kunt u de voertuigen ‘wielvrij’ heffen.

Finkbeiner Mobiele hefkolommen

Mobiele hefkolommen Finkbeiner EHB 9-serie

De mindere kanten van een mobiele hefkolom

De voordelen zijn uiteraard altijd goed om te weten maar om de juiste keuze te maken is het ook handig om de nadelen te benoemen. De mobiele hefkolommen hebben zeker ook een aantal nadelen, anders zouden er ook geen andere hefsystemen bestaan.

  • Het duurt langer om het systeem op te stellen dan bij een rijbanenhefbrug of een prefab werkput, waar je alleen maar op hoeft te rijden.
  • 4 kolommen met 7,5 ton wilt niet direct zeggen dat je alle voertuigen van 30 ton kunt heffen. Wanneer u bijvoorbeeld naar een lange touringcar met grote overhang en tandemassen kijkt, zal één van de achterassen meer dan 15 ton wegen. Ondanks dat het totale voertuig maar 22 ton weegt, heeft u in dit geval wel 6 kolommen nodig.
  • Wanneer u grote reparatie hebt, zeker aan de remmen, kunnen de kolommen behoorlijk in de weg staan. Voor dit soort werkzaamheden is het prettiger om met hefcilinders te werken.

Finkbeiner EHB1005 mobiele hefkolommen MAHA

Finkbeiner EHB1005 mobiele hefkolommen

Het gesprek aangaan

Wat is nou de juiste keuze voor uw werkplaats? Samengevat zijn mobiele hefkolommen een uitstekende investering. Wanneer u alleen een grotere werkplaats hebt kan het prettiger zijn om een prefab werkput te gebruiken bij APK keuringen. Mocht u in uw werkplaats meer met grotere reparaties te maken hebben, dan zijn hefcilinders een goed alternatief. Voor elke situatie is er wel een andere oplossing. Uiteraard zijn er veel mogelijkheden. Benieuwd naar de mogelijkheden die voor uw situatie het best geschikt is? Neem dan contact op met één van onze technisch adviseurs!