Liftsysteem - Scania Nijkerk 1000x750 (6)

De voordelen van een Liftsysteem

Opleggers en meerassige motorwagens kunnen met een liftsysteem onder een remmentestbank veel sneller gekeurd worden, gemiddeld 20 minuten bij een 3-assige oplegger. Maar hoe zit dat dan?

Sinds de introductie van de APK 1 zijn er een aantal zaken veranderd in de procedure van het testen van de remmen. De extrapolatiefactor werd begrensd op 3 en de berekening van de remvertraging werd overgenomen door de computer van de remmentestbank. Door de invoering van de maximale extrapolatiefactor was de standaard asdruk vaak niet meer voldoende en is de omslachtige werkende aslastsimulator geïntroduceerd. Dat maakte dat het remmentesten een tijdrovende zaak werd. Al meer dan 10 jaar geleden is hier echter een uitstekend alternatief voor ontwikkeld.

Scania 1

scania 3

Scania 2

Efficiënt werken

Met een liftsysteem onder de rollensets kan de as 20 cm worden geheven waardoor er meer gewicht op komt, nagenoeg altijd volstaat dit om de test uit te voeren zonder banden om de as te hoeven aanbrengen. Dit scheelt bij een 3-assige oplegger 6 maal de put in en uitlopen en in tijd gesproken zeker 20 minuten. Al vele jaren is dan ook 90% van de nieuwe remmentestbanken uitgerust met een liftsysteem onder de rollen.

Makkelijk ingebouwd

De werkplaatsen die in 2006 of eerder een remmentestbank hebben aangeschaft zonder liftsysteem, hebben daar inmiddels behoorlijk spijt van. Zij zien dat collega keurbedrijven veel sneller keuren. Daarom zijn er inmiddels compacte liftsystemen ontwikkeld die, met slechts een kleine bouwkundige ingreep, ingebouwd kunnen worden onder bestaande remmentestbanken.

Het gemak van een liftsysteem

 

Deze blog over het liftsysteem is geschreven door Ferry.